Työt odottavat tekijöitään

Kokoomuksen eduskuntavaaliehdokas 2023

Kokoomus, Eduskuntavaalit 2023

Työt odottavat tekijöitään


Äänestäjä lähetti huolensa siitä, miten vastata jatkuvaan työvoimapulaan alueemme yrityksissä.
Kiitos huolen esittämisestä. Kysymys on iso ja erittäin ajankohtainen.

 

Kuten kysyjä viestissään totesi, työvoimapula on akuutti ja etenkin alueemme metalliteollisuus on kärsinyt tekijöiden pulasta jo pitkään.

 

Ensimmäinen kysymys tietenkin on se, onko alueellamme osattu riittävästi ennakoida elinkeinoelämän tarpeet ajoissa koulutuksen aloituspaikoista päätettäessä. Uskon, että kaikki ovat tässä asiassa yrittäneet tehdä parhaansa. Koulutustarpeen ennakoinnissa on jo pitkään tehty yhteistyötä viranomaisten, koulutuksen järjestäjien ja elinkeinoelämän edustajien kanssa. Mutta eihän tässä onnistuttu ole, kun tilanne on tämä.


Normaalin koulutusputken kautta tämän hetken työvoiman kysyntään on liian hidasta vastata. Toki sitäkin pitää tehdä. On yhteinen asia saada nuoret entistä enemmän kiinnostumaan juuri näistä aloista, joilla tulevaisuudenkin työmarkkinoilla kysyntää riittää.


Nopeammin koulutettua työvoimaa saadaan alalle kohdistetuilla koulutuksilla. Viime viikolla keskustelin Sedun edustajan kanssa asiasta ja ainakin Sedun koulutuspalveluja tuottavassa Sedu Education Oy:ssä on valmiutta vastata nopeastikin yritysten kohdennettuun osaajapulaan. Sedu Educationia vetävä Joona Aro on erinomaisen osaava henkilö nimenomaan metalliteollisuuden asioissa ja on kyllä toiminnan mies, kun pitää saada asioita tapahtumaan, haetaan tekijöitä sitten kotimaasta tai ulkomailta.


Toinen kysymys on työvoimapulan ratkaisemisessa on se, miten saada kaikki työhön kykenevät työmarkkinoiden käyttöön. Valitettavasti edelleen osa kokee oikeudekseen tehdä sen valinnan, että nauttii mieluummin yhteiskunnan tukijärjestelmästä kuin on valmis ottamaan töitä vastaan. Tämä ongelma on kiireesti ratkaistava.

 

Työttömyysturvan ja sosiaaliturvan uudistaminen on tehtävä ja se on tehtävä niin, että kannusteet työn tekemiseen toimeentulon hankkimiseksi on aina etusijalla. Hoidetaan työllisyyttä, ei työttömyyttä.


Pidemmällä tähtäimellä tämä osaajapulan ratkaisemiseen tarvitaan kiistatta tekijöistä myös rajojen ulkopuolelta. Työperäinen maahanmuutto, Suomeen töihin tulemisen byrokratian merkittävä helpottaminen ja tänne tulevien opiskelijoiden automaattinen työluvan saanti ovat poliittisia päätöksiä, jotka on tehtävä kiireesti.


Hyvinvointi syntyy edelleen vain työtä tekemällä.

Työ vaatii tekijänsä. Siksi tekijäpula on ratkaistava.


Jyrki

Lähde mukaan kampanjaan!

 

Tarvitsen apuasi, jotta voin olla mukana turvaamassa Suomen tulevaisuutta. Miten vain voitkin auttaa, olet tervetullut mukaan luomaan toivoa tulevaan!

Liity mukaan ›

Lähde mukaan Jyrki Mäkysen vaalikampanjaan

 

Kerro se meille ›

 

Voit anonyymisti ilmaista meille huolesi ja me lupaamme tehdä asialle jotain.

Tilaa Jyrkin kampanjakirje

Kuukausittaisesta kampanjakirjeestä kuulet tulevat tapahtumat & kampanjan ajankohtaiset kuulumiset.

Tilaa tästä ›